Balfron Tower makeover slammed by campaigners

New fenestration at Balfron Tower, introduced as part of Studio Egret West's refurbishment of the grade II* building

First glimpse of grade II* brutalist block’s new look ‘confirms worst fears’

Campaign group the Twentieth Century Society has said the first public views of new fenestration installed at Ernő Goldfinger’s grade II* Balfron Tower has confirmed its worst fears about the building’s renovation.

Screening was last week removed from the top few storeys of the brutalist landmark in east London, built between 1965-1967 as social housing and now being redeveloped by housing association Poplar Harca in conjunction with developer Londonewcastle and Telford Homes.

Project architect Studio Egret West won planning consent to strip and refurbish the 146-home block in 2015 as part of plans to convert the building into private luxury homes. The changes are in line with that approval, which had the support of government heritage advisor Historic England.

This content is available to Registered users

You are not currently logged in.

LOGIN or REGISTER to access this story

LOGIN or REGISTER for free access on selected stories and sign up for email alerts.

Take out a subscription to BD and you will get immediate access to:

  • Up to the minute architecture news from around the UK
  • Reviews of the latest buildings from all corners of the world
  • Our monthly digital edition including stunning photos, building and technical studies
  • Full access to all our online archives
  • PLUS you will receive a print copy of WA100 when it is published in January

Get access to premium content subscribe today