Neo Bankside judge blames winter gardens for discontent

View from Tate Modern Switch House into Neo Bankside

Common design feature in spotlight as residents lose Tate Modern privacy case

The High Court judge who refused pleas from residents of RSHP’s Neo Bankside for greater privacy from Herzog & de Meuron’s Tate Modern extension has raised issues over the use of fully glazed winter gardens in the design of luxury homes.

Mr Justice Mann yesterday ruled against five residents of Neo Bankside who argued that the degree of visual scrutiny they faced because of the new Blavatnik Building’s 10th-floor viewing gallery breached their human rights.

He said Native Land, which developed the Stirling Prize 2015-shortlisted scheme, and the occupiers who bought the flats had “created or submitted themselves to a sensitivity to privacy which is greater than would be the case of a less-glassed design”.

This content is available to Registered users

You are not currently logged in.

LOGIN or REGISTER to access this story

LOGIN or REGISTER for free access on selected stories and sign up for email alerts.

Take out a subscription to BD and you will get immediate access to:

  • Up to the minute architecture news from around the UK
  • Reviews of the latest buildings from all corners of the world
  • Our monthly digital edition including stunning photos, building and technical studies
  • Full access to all our online archives
  • PLUS you will receive a print copy of WA100 when it is published in January

Get access to premium content subscribe today