Swedish court blocks Chipperfield's £100m Nobel Centre

David Chipperfield Architects - Nobel Centre, Stockholm - model

Client ‘confident of ultimate victory’

A Swedish court has blocked David Chipperfield’s Nobel Centre over fears its scale would damage a historically sensitive area of Stockholm.

The £100m building, planned for a waterfront site near the royal palace in Blasieholmen, has proved controversial locally but appeared to have cleared all its planning hurdles last year.

Now Sweden’s Land and Environment Court has revoked the detailed local plan for the centre.

This content is available to Registered users

You are not currently logged in.

LOGIN or REGISTER to access this story

LOGIN or REGISTER for free access on selected stories and sign up for email alerts.

Take out a subscription to BD and you will get immediate access to:

  • Up to the minute architecture news from around the UK
  • Reviews of the latest buildings from all corners of the world
  • Our monthly digital edition including stunning photos, building and technical studies
  • Full access to all our online archives
  • PLUS you will receive a print copy of WA100 when it is published in January

Get access to premium content subscribe today