MATA Architects puts Black Box on the record

MATA Architects' Black Box project

Practice creates flexible home extension with unconventional shutter system

MATA Architects has created a flexible extension for a north London mid-terrace home with an unconventional shutter system that can be adjusted to match its use and weather conditions.

The project brief for the Black Box extension was to deliver a space that could function both as a home office and as an occasional guest bedroom with an en-suite bathroom.

MATA said it wanted the extension to have large windows even though the site is overlooked from multiple angles, and so explored ways to introduce large glazing at the same time as regulating levels of shading, natural daylight, privacy and security at different times of the day.

This content is available to Registered users

You are not currently logged in.

LOGIN or REGISTER to access this story

LOGIN or REGISTER for free access on selected stories and sign up for email alerts.

Take out a subscription to BD and you will get immediate access to:

  • Up to the minute architecture news from around the UK
  • Reviews of the latest buildings from all corners of the world
  • Our monthly digital edition including stunning photos, building and technical studies
  • Full access to all our online archives
  • PLUS you will receive a print copy of WA100 when it is published in January

Get access to premium content subscribe today