HQ for waste firm won after 2013 competition

Zaha Hadid Architects has won an international competition to design a new headquarters for a waste company in the Gulf.

The 7,000sq m building, for client Bee’ah, is designed to resemble sand dunes in the surrounding desert landscape of Sharjah in the UAE.

The two primary “dunes” house the public areas and administrative offices. They will intersect and connect via a central courtyard that forms what the architect is calling an oasis inside the building. This will enhance the natural ventilation and maximise indirect sunlight.

The exterior finishes will reflect the sun’s rays. Water conservation and recycling will be a key part of the building’s operating system. Landscaping will feature native species that require minimal irrigation.

The building will be powered entirely by renewable energy and will stand on a 90,000sq m site next to a waste management centre.