How we are reconstructing Wittgenstein's house in Norway

Wittgenstein-heftet Sider kopi

An extraordinary project is underway to rebuild the philosopher’s mountain home

Ludwig Wittgenstein (1889-1951), one of the western world’s most influential philosophers, once visited a quiet little village in Norway named Skjolden. It was situated by a lake a couple of kilometres from the end of the Sognefjord, Norway’s longest fjord, which runs east-west and half the distance from Norway’s west coast to the Swedish border due east.

Thirty metres above the lake on a very inaccessible shelf he began the construction of his wooden 59sq m house. Materials were transported over the frozen lake during the winter 1913/14. Local craftsmen completed the house in 1915, while he participated in the First World War.

This is premium content. 

Only logged in subscribers have access to it.

Login or SUBSCRIBE to view this story

Gated access promo

Existing subscriber? LOGIN

A subscription to Building Design will provide:

  • Unlimited architecture news from around the UK
  • Reviews of the latest buildings from all corners of the world
  • Our monthly digital edition including stunning photos, building and technical studies
  • Full access to all our online archives
  • PLUS you will receive a print copy of WA100 worth over £30 when it is published in December.

Subscribe now for unlimited access.

Alternatively REGISTER for free access on selected stories and sign up for email alerts