facebook
Twitter
Linkedin
Feedback

Saturday02 August 2014

John Brown - University of the West of England

  • Email
  • Comment
  • Save

John’s projects sees the creation of a modern priory/scriptorium with a clear differentiation between the inner working of this modern priory and the external life of the “apostolate”, giving the visitor both spiritual solace, whilst reminding him of the true spirit of the place.

Student Statement

The Shades of Meaning – A Literature Museum for Gloucester

This museum is the ‘genus loci’ of literature. It holds and binds, form, meaning and ideas together.

Here begins the joining of education and philosophy into a tangible experience, enveloped behind a ‘walled’ garden. Whispering trees pause, interrupted by the thoughts of the visitor. Here resides an interpretation of a cloister. To move around its grounds is to slow the heartbeat, and close ones eyes to dream of what has been and what may come. The walk along its path leading to an entrance, the door inviting, larger than usual, welcomes the grip of the listener.

How does literature manifest itself as a space, what does it look like? How does it feel? Ambition for the building is to create shades of meaning and a potential for interpretation. Texts themselves are open to interpretation, their richness, ambiguity and indeterminacy; these are things, which leave it open.

The building uses natural daylight as a means of progression through its spaces. There is a hierarchy to the journey. The emanating light from above draws the visitor from terra firma, to questioning, to solitude and peacefulness.

Tutor statement

John’s project has the ambition to create a modern priory / scriptorium where there is a clear differentiation between the inner working of this modern priory and the external life of the “apostolate”. Originally the Priories were designed to prepare the initiate for the life of contemplation. This project tries to re-capture these practices where the spiritual life becomes the essential means to experiencing life. The austerity, simplicity and the chosen materials of the building reminds one of the atmospheres of sacrifice that was present in the old Priories.

The building not only follows a set of rigorous rules, such us using the dimensions of Gloucester Cathedral’s nave, but “inflicts” a rigorous aesthetics when designing the spaces within the building. Natural light plays an essential role as it takes the visitor through a journey from the impurity (darkness) to purity (lightness) from passions to restraint. The severity and disciplined nature of the building is taken further with the detailing of its servicing, simple, austere and hardworking.

Initially, when we look at the scheme we see the concepts of “frugality” and “spartanism”. However, the careful design and its detailing take the trained eye to a deeper layer of meaning. This scheme is about giving the visitor both, the spiritual atmosphere he seeks at the same time as reminding him of the true spirit of the place.

Elena Marco and John Comparelli

Senior Lecturers

Department of Planning and Architecture

UWE

Share

Have your say

You must sign in to make a comment

sign in register
  • Email
  • Comment
  • Save
Latest
News
Sign in

Email Newsletters

Sign out to login as another user

I'm searching for in
Desktop Site | Mobile Site