facebook
Twitter
Linkedin
Feedback

Tuesday29 July 2014

VPPR Architects manipulates daylight at Vaulted House in Hammersmith

  • Email
  • Comments (6)
  • Save

Rooflights illuminate interior of four-bedroom home on landlocked industrial site in London

VPPR Architects has received planning permission for a new-build four-bedroom family house in Hammersmith, London.

A series of golden vaulted rooflights transmit natural daylight into the landlocked ex-industrial site, which is sheltered from the road by quiet residential gardens. Hidden behind a plain garage door to the street, a secret courtyard forms the entrance to this unusual and distinctive house.

Few exterior windows are permitted in the perimeter wall, requiring the manipulation of daylight to drive the design. Communal living functions such as dining, sitting, reading and cooking are contained on the upper floor in an open-plan expanse. Rather than being divided by rigid walls or levels, the different living zones on this floor are demarcated by natural daylight transmitted via the rooflights.

The tilt and position of the rooflights have been carefully calibrated to spotlight different activities throughout the day, according to the shifting angles of the sun. Morning light floods the kitchen, courtyard and breakfast areas, while the evening sun illuminates dining and library areas. An even north light bathes the study and entrance hallway. An enormous sliding roof-vault over the dining area opens in the summer to create a continuous outdoor space with the courtyard.

Light is transferred to the generous bedrooms on the ground floor via a series of glazed, planted courtyards. Interior double-height spaces, each with their own large vaulted roof, contain sculptural stairs and a slide, which allows for the speedy dispatch of children to the lower floors at bedtime.

Share

Readers' comments (6)

  • Freddie Ridley-Hampton

    jolly good stuff this light I say what!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • So this got planning? How? Why? According to the image provided, it's highly visible from the back windows of all the other houses. And you can see right into all the rooms. What an eyesore. Why the yellow? I love the way they photoshopped a couple of pigeons on to the drawing. Maybe that's what the planners liked.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • re: Scepticalaboutthewholething

    '*Few* exterior windows are permitted in the perimeter wall,' therefore 'daylight is transmitted via the rooflights.'

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • In the image, the whole exterior wall is made of glass !

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • looks like FCB's 'Hive' building in Worcester just got trampled on.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Looks like quite a clever scheme to me, but it feels like an architectural equivalent of buying a convertible car in this country; nice to show off but can only be used effectively for about 10 days a year. Sadly the whole scheme is let down by a bad quality render.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

sign in register
  • Email
  • Comments (6)
  • Save
Latest
News
Sign in

Email Newsletters

Sign out to login as another user

I'm searching for in
Desktop Site | Mobile Site