facebook
Twitter
Linkedin
Feedback

Saturday26 July 2014

Stapleton Hall Road homes draw inspiration from Victorian neighbours

  • Email
  • Comments (5)
  • Save

Stephen Taylor Architects focuses on split-level living

Stephen Taylor Architects has designed two modern houses for Solidspace Developments, which draw inspiration from their Victorian neighbours externally while challenging the interior assumptions that come with the period.

The two four-storey houses are arranged over seven interlocking half-levels that, despite their small footprint, will create a generous amount of flexible space.

Stapleton Hall Road by Stephen Taylor Architects

The houses’ shared entrance porch echoes the Victorian and Edwardian language of the street.

Practically, the spaces are divided into a living room, garden room and kitchen in the bottom half and three bedrooms above. At the top of the houses there will be a “green zone”: a suite of bedroom, bathroom, study and roof terrace.

Split-level living is the key idea behind Solidspace whose developments all aim for space that is “connected yet private”. In this case, the floors are connected by a sculptural walnut staircase on the street side of the property, which guarantees all the living space a relationship with the garden side.

Stapleton Hall Road by Stephen Taylor Architects

Externally, the project has to negotiate a tricky corner junction; the north end of the development connects to the end of the Stapleton Hall Road terrace while the south end turns to face the former railway viaduct. The height of the houses mediates between the terrace and a four-storey building on Ferme Park Road.

Stapleton Hall Road by Stephen Taylor Architects

At the centre of the elevation is a shared entrance porch, which draws on the Victorian and Edwardian architectural language of the street. A reconstituted stone arch shelters the two front doors and is lined with tiles and painted render to differentiate this transition into a more private zone. Reconstituted stone lintels have also been used to form heads to window apertures in the brickwork.

The project has started on site and expected to finish in the autumn of 2013.

 

Share

Readers' comments (5)

  • Apart from the wonky planning, which will make it impossible to put any furniture in a corner, the multiple colliding doors in the entrance lobbies, the risk of banging your head as you come up the stairs from the kitchen, and the pointless cavity between the upper terrace and the top bedroom, the outside of this building looks like Eighties Thatcherism. Why is "BD" publishing it?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • This is a beautifully clean, elegant and thoughtful solution and I am excited to see the finished result. It's great to see another success story for STA.

    I am sad that there is so much trolling on BD - its much easier to throw criticism at work than it is to produce it in the current climate.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Yes - you really must stop trolling.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • It may be a cleverly thought out solution from an engineering perspective but the exterior is pretty awful. It is a hotch potch of faux victoriana and edwardiana and bears no relation to the rest of the street. The arches are not seen anywhere around here and the windows are straight from a barrat development. Presumably done this way to get through a unsophisicated planning dept. These architects are capable of better as can be seen from their website and its a great shame they did not have the courage to design a excellent and honest piece of modern architecture that would have added to the street scene rather than taking the easy option of pastiche. Ultimately I am sure they did what their client thought would get through planning but it certainly is not architecture and not worthy of mention here and something the rest of us locals will have to learn to ignore as we walk by. I look forward to being proved wrong.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Should this have been one house instead of a greedy-developer two?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

sign in register
  • Email
  • Comments (5)
  • Save
Latest
News
Sign in

Email Newsletters

Sign out to login as another user

I'm searching for in
Desktop Site | Mobile Site