facebook
Twitter
Linkedin
Feedback

Friday25 July 2014

First look: Reiach & Hall given green light for Lanarkshire Maggie’s centre

  • Email
  • Comment
  • Save

Reiach & Hall Architects has secured planning permission for a new Maggie’s Cancer Caring Centre to be built at Monklands General Hospital in Lanarkshire, Scotland.

Sited to the north of the existing hospital in a tree belt which has been gradually eroded by car parks, the project is conceived as a walled garden, designed to bind the remnants of the trees together and bring a sense of continuity and enclosure to this northern edge.

The single-storey building is framed by two courtyard gardens, enveloped by a continuous perforated wall of buff-coloured Petersen bricks. Within, the human-scaled spaces are arranged around a series of four enclosed gardens, naturally lit by polished brass light catchers – developed with lighting consultant Speirs & Major. Circulation is organised on a simple grid, a repetitive framed structure that allows spaces to either open up to the central sequence of public rooms or close down to create private moments.

“We have tried to bring a domestic scale to the spaces, centred around the idea of the kitchen and kitchen table, in keeping with the Maggie’s philosophy,” says architect Neil Gillespie. “It was also important that each of the main rooms has a view in and out into the different courtyard spaces.”

Polished steel fascias on each courtyard facade of the building provide mirror surfaces, reflecting the lime trees, while stepped terraces in the larger eastern garden give way to lawn and culminate in a large reflective pool. The project is due to start on site later this year.

Share

Have your say

You must sign in to make a comment

sign in register
  • Email
  • Comment
  • Save
Latest
News
Sign in

Email Newsletters

Sign out to login as another user

I'm searching for in
Desktop Site | Mobile Site